Trosaaan3b.png

Fredrik Norbergs hemsida

Hem F Norberg O Norberg G Rappe S von Otter M Allen Funderingar Kontakt

Johan Alfred Svensson var född den 17 januari 1841 i Hagen, Västra Frölunda. Hans syster var Carolina Sophia född 5 november 1842. Död i Göteborg den 12 september 1902 och begravd på Östra begravningsplatsen. Gifte sig den 14 augusti 1891 med Anna Maria Andersdotter från Norum.

 

Alfred hade en kusin som hette Viktor Svensson som var affärsman. Troligen hjälptes han av Viktor in i ”affärsvälden”. 1892 inträdde han tillsammans med sonen Stiberg i firman ”Stibergs hörna” på Östra Hamngatan, en välbesökt cigarr- och snusbutik De öppnade också 1893 en minutaffär vid Kungsportsplatsen. 1908 flyttade Stibergs hörna till Västra Hamngatan 18 och därefter till Östra Hamngatan där affären fanns till den 1 september 1943, då den stängdes i protest mot riksdagens beslut om importmonopol på tobaksvaror.

 

Alfred lär ha varit mycket godhjärtad. Det sägs att han en dag i Göteborg när det var ett riktigt ruskväder mötte en stackars sate som hade pantat sin rock och frös rejält. Alfred gav honom sin egen rock, drog på sig en rejäl förkylning som utvecklades till en lunginflammation och dog. Men hustrun Anna-Maria lär ha sagt om honom: Han rökte nog ihjäl sig.

Dödsattesten visar dock på något annat: skrumplever.

 

  

 Alfred%20Svensson

 

stibergs hörna

 

 

 
Copyright 2010 Fredrik Norbergs hemsida