Trosaaan3b.png

Fredrik Norbergs hemsida

Hem F Norberg O Norberg G Rappe S von Otter M Allen Funderingar Kontakt

Anna Sandahl föddes den 16 maj 1855. Hon gifte sig den 2 maj 1875 i Stockholm med Axel Rappe. Hon dog den 8 februari 1946 och är begravd på Stockholms norra kyrkogård (se Axel Rappe).

 

Målaren och professorn August Malmström var vän i föräldrafamiljen Sandahl liksom Viktor Rydberg och Harald Wieselgren. När hon var sexton år fick hon den unge August Strindberg som informator. (Strindberg berör kort denna tid i Tjänstekvinnans son del I: ”Han blev genom rekommendation av en vän erbjuden plats som informator för två flickor i ett rikt och bildat hem. Barnen skulle uppfostras efter nya, frisinnade metoder och varken gå i flickpension eller ha guvernanter.” ……  Det var den tiden det grannaste huset i Stockholm, med portvakt, pompejanska uppgångar och målade farstufönster. I ett vackert, stort, ljust hörnrum med blommor, fågelburar, akvarier, skulle han nu ge lektion med två välklädda, tvättade och kammade flickor, som kommo glada och mätta till undervisningen. Och här skulle han få ge ut sina egna tankar. Katkesen var bannlyst, och man skulle endast läsa innantill valda berättelser ur bibliska historien med upplysta förklaringar om ideal-människans liv och läror, ty barnen skulle ej få konfirmeras utan uppdragas till nya människor……”)

 

1872 stod den då 17-åriga Anna i ett fönster hos mormor Rath på Kornhamnstorg och såg Karl XV:s begravningståg som drog förbi.

 

I en artikel i Dagens Nyheter På stan den 13 februari 1946 strax efter hennes bortgång vid 90 års ålder skrev signaturen Joy om henne bl a följande:

 

”Vid nitton år gifte hon sig med sina drömmars hjälte, Axel Rappe, som hon hade varit med om att vifta åt och hylla, när han kom från kriget. Vigseln var i maj, och bruden, mörk och strålande, gick vid sin mans sida ned från föräldrarnas hus i hörnet av Vasagatan och nuvarande Karduansmakaregatan tvärs över gården till sin första lilla våning. Två betjänter med brinnande kandelabrar lyste brudparets väg. Den nyblivne äkta mannen arbetade inne i stan, men man bodde på sommarnöje längst ute på Blockhusudden…..”.

 

I en dödsruna ristad av J.Åkerman i SvD står följande att läsa:

 

”Då budet om friherrinnan Anna Rappes bortgång når mig går tankarna tillbaka till den tid, då hennes make generalen Axel Rappe var chef för generalstaben. Det var ett sällsynt ståtligt och imponerande chefspar, som på ett förnämligt och stilfullt sätt visste att representera den då mycket inflytelserika generalstaben. I deras gästfria hem samlades generalstabens alla officerare med fruar till fester i gammaldags kultiverad anda. Friherrinnan var en charmant värdinna, som förstod att intressera sig för och sammanföra de många gästerna. I sitt vardagsliv enkel och flärdfri samt genomträngd av en varm och uppriktig religiositet var hon samtidigt i sin livsföring ett föredöme både för unga och för gamla. Såsom mångårig adjutant hos generalen hade jag tillfälle iakttaga vilket stöd och vilken hjälp hon genom sin intelligens och sitt intresse var för sin energiske och arbetstyngde make. För det välvilliga bistånd hon många gånger lämnade den unge adjutanten är han djupt tacksam. Med henne har en verkligt grande dame gått ur tiden.”

 

  scan10009     Anna-Sandahl-Rappe2-2.jpg

 

 
Copyright 2010 Fredrik Norbergs hemsida