Trosaaan3b.png

Fredrik Norbergs hemsida

Hem F Norberg O Norberg G Rappe S von Otter M Allen Funderingar Kontakt

Gunhild Rappe

Gunhild Rappe föddes den 13 februari 1876 i Stockholm. Hon dog den 20 februari 1965 i Stockholm och är begravd i familjegraven i Strängnäs, gamla kyrkogården. Hon var dotter till generalen Axel Rappe och Anna Sandahl. Hon gifte sig den 10 juni 1896 med Otto Norberg i Skeppsholmskyrkan. Se vidare Otto Norberg. 

Gunhild var den äldsta i en syskonskara på sju. 

Om hennes liv och leverne finns mycket skrivet och sammanställt av hennes näst äldsta son, översten Adolf Norberg, som i likhet med släkten i övrigt kallar henne ”Mamma Gull”. Gift i unga år med sedermera domprosten i Strängnäs kom hennes liv att präglas av barnuppfostran, socialt umgänge och stöd till sin man. Hon ansågs som utomordentligt duktig i alla dessa roller och var aktad av alla. Hon var själv mycket intresserad av trädgårdsskötsel och såg till att delar av skördarna från trädgården i domprostgården kunde säljas i Stockholm. Pengarna lades undan och utgjorde enligt uppgift en väsentlig grundplåt i det hus på Sidövägen 17 i Strängnäs dit makarna flyttade efter pensioneringen. Genom att hon överlevde sin man med 18 år blev hon också själv antingen samlingspunkten för otaliga släktmöten med mer eller mindre stora delar av den Norbergska familjen eller en välkommen gäst på olika sommarnöjen eller andra aktiviteter.  

Efter mannens död i Strängnäs flyttade hon tillbaka till Stockholm och bosatte sig tillsammans med sonen Adolf i en lägenhet på Kommendörsgatan. 

Själv var hon gammaldags religiös och godhjärtad, vilket ledde till att det många gånger stod tiggare utanför hennes dörr.

Som barn minns jag med glädje många tillfällen då hon läste godnattsaga för mig och min tvillingbror. Oftast var det någon av de otaliga historier som finns inrymda i bibeln. Många gånger fick någon av mina föräldrar en telefonpåringning på lördagen. Då handlade det om, förutom sedvanlig omtanke och lägesuppdatering, en förfrågan att delta i en gudstjänst dan därpå. Jag minns också hennes faiblesse för att leka lekar av allehanda slag, ofta under ledning av min faster Hervor, som var småskollärare.

 

(fr v Erik, Hervor, Ingemar, Elisif, Otto, Adolf, Gunhild, Gull, Axel,Dag, Bo, foto 1921)

domprostfamilj

 

 

(fr v: Hervor, Marianne, Brita, Adolf, Dag, Bo, Ulla, Gunhild, Erik, Otto, Elisif, Gordon, Eva K, Kerstin, Ingemar, Gull, Lars-Gunnar, foto 10 juni 1946 då domprostparet firar guldbröllop och Erik och Ulla bröllop "den kanske största högtid som Pappa och Mamma och alla deras barn tillsammans fått uppleva")

scan10011

 (Gustave Flaubert om "flintskalle": Den kommer alltid för tidigt och är orsakad av ungdomssynder eller av att man tänkt stora tankar)

 

 

                                         rappe_f0287%202010

 

 
Copyright 2010 Fredrik Norbergs hemsida