Trosaaan3b.png

Fredrik Norbergs hemsida

Hem F Norberg O Norberg G Rappe S von Otter M Allen Funderingar Kontakt

Här har jag samlat några tankar och funderingar från sommaren 2007.

 

Den ena funderingen handlar om den sk Fermats gåta, som enligt min ringa mening kan ges en ganska enkel förklaring. Jag har tidigare stött på denna fantastiska berättelse några gånger, senast någon gång kring sekelskiftet i Simon Singhs bok om denna gåta. Mig fascinerade det särskilt att Fermat var jurist och bara hade matte som hobby. Likväl skapade han ett mysterium som många försökt lösa under lång tid innan Wiles kom med sin komplicerade och knappast avsedda lösning 1995. Som gammal latinare kan man också njuta av Fermats formulerade anteckning:

 

"Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi. Hanc marginis exiguitas non caperet" översatt med "Jag har funnit ett högst fantastiskt bevis för denna sats, men marginalen har inte plats för det."

 

Inför semestern 2007 köpte jag Stieg Larssons trilogi och tänkte mig några veckors läsning, men slukade den på några dar strax före semesterns början. Så kan det gå ibland! Likväl kom Lisbeth Salanders sätt att knäcka Fermats gåta mig att på nytt börja fundera över detta. Här är resultatet!

 

Den andra funderingen handlar om talserier, som om de sammanställs och adderas får ett ganska vackert utseende. Har en regnig dag ägnat mig åt att försöka klura ut hur detta kommer sig och har lagt ut en förklaring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright 2010 Fredrik Norbergs hemsida